De brief voor de koning - Tonke Dragt
Tonke Dragt

Prijzen en nominaties

  • Prijzen: De brief voor de koning - Kinderboek van het Jaar (1963), Griffel der Griffels (2004) en de Japanse Kinderwelzijn en Cultuurprijs (2007)
  • Het geheim van de klokkenmaker – Vlag & Wimpel (1990)
  • 1976 Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur: oeuvre
  • Torenhoog en mijlen breed – De Nienke van Hichtum-prijs (1971) en de Buxtehuder Bulle (1995)
  • 2005 Victorine Heftingprijs: oeuvre
  • ABC Dragt. De werelden van Tonke Dragt van Joukje Akveld & Annemarie Terhell – Vlag & Wimpel (2014)

Tonke Dragt

Antonia Johanna Wilhelma (Tonke Dragt) werd op 12 november 1930 geboren in Batavia (nu Jakarta, de hoofdstad van Indonesië), waar ze een gelukkige jeugd beleefde. Deze mooie tijd kwam tot een einde toen Japan het land, dat toen nog Nederlands-Indië heette, in 1942 bezette. De familie Dragt werd net als alle andere Nederlanders in een kamp opgesloten. In het kamp was er te weinig van alles. Er waren ook te weinig boeken. Tonke ging daarom samen met een vriendinnetje boeken maken. Dat er ook te weinig papier was hield hen niet tegen. Ze schreven op alles wat ze konden vinden: op stukjes papier, op wc-papier of in het zand.
Na de oorlog verhuisde de familie Dragt naar Nederland. Hier behaalde Dragt haar diploma H.B.S.-B en volgde ze een opleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze tekenlerares werd op een middelbare school in Rijswijk. Om de leerlingen geconcentreerd te houden, vertelde ze hen verhalen.
Al snel werden deze verhalen gepubliceerd in het kindertijdschrift Kris Kras . In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers . Het jaar daarop verscheen De brief voor de koning , dat in 1963 tot Kinderboek van het Jaar werd uitgeroepen en werd bekroond met Griffel der Griffels 1955-2004.

In 1971 kreeg Tonke Dragt voor Torenhoog en mijlen breed de Nienke van Hichtum-prijs.
In 1990 kreeg ze voor Het geheim van de klokkenmaker een Vlag & Wimpel.

Nadat in 1982 Ogen van tijgers was verschenen, kondigde Dragt aan dat ze een tijdje niet meer zou schrijven en alleen nog maar wilde tekenen. Ze ging collages maken. Deze collages zijn een belangrijk onderdeel van haar boek Aan de andere kant van de deur (1992), het eerste boek uit haar cyclus Zeeën van tijd . In dit boek zijn haar collages in zwart-wit afgedrukt. In 2009 verschenen haar collages in kleur in het nieuwe Dichtbij, ver van hier .

Voor de Kinderboekenweek van 2007 maakte ze samen met Annemarie van Haeringen het prentenboek Wat niemand weet , het sprookje over de Eenhoorn en Noach.
In 2008 werd De brief voor de koning verfilmd onder regie van Pieter Verhoef.
In 2013 verscheen ABC Dragt. De werelden van Tonke Dragt van Joukje Akveld & Annemarie Terhell. Dit boek zapt door Tonkes leven en werk aan de hand van de letters van het alfabet. Het werd in 2014 door de Griffeljury bekroond met een Vlag & Wimpel. De Griffeljury schreef over ABC Dragt: ‘ABC Dragt is een sterk, terecht en bijzonder boek. Het verdient een plek in iedere boekenkast, om er vaak, heel vaak te worden uitgenomen. Maar het meest bijzonder blijft toch de schrijfster zelf. Zonder mysteries is een wereld fantasieloos en kaal. Maar bedenk: Tonke Dragt is zelf het allergrootste raadsel.’

In 2013 verscheen De brief voor de koning voor het eerst in het Engels, vertaald door Laura Watkinson. The Letter for the King kreeg een ware heldenontvangst in Engeland. ‘Briljant, episch verhaal,’ schreef The Times. ‘De nieuwe Harry Potter,’ schreef The Daily Mail.

In 2017 verscheen Als de sterren zingen , een bundeling van collages, illustraties en schilderijen van Tonke Dragt uit een periode van ruim zestig jaar, inclusief beschrijvingen van Dragt over de ontstaansgeschiedenis ervan. Zo vertelt dit boek niet alleen de verhalen van Tonke Dragt, maar het geeft ook een beeld van de verhalen áchter de verhalen. ‘Een schitterende afspiegeling van haar tijdloze oeuvre,’ schreef NRC Handelsblad over Als de sterren zingen .

In maart 2020 verscheen The Letter for the King wereldwijd als Netflix Original-serie. Tonke Dragt was zelf nauw betrokken bij de totstandkoming van The Letter for the King . De serie is opgenomen in Nieuw-Zeeland en Praag.
Lees meer
‘Briljant, buitengewoon.’ The Times over 'De brief voor de koning'