Gloednieuw: ESA’s World Fire Atlas

Access the image

Stel dat je als buitenaards wezen 's nachts voorbij de aarde komt. Dan zou je overal lichtjes van dorpen en steden zien. Maar je zou ook iets veel minder leuks zien: het schijnsel van duizenden bosbranden, sommige over uitgestrekte gebieden.

Sinds 1995 verzamelen ESA-satellieten gegevens over de brandhaarden die zoveel bossen in as leggen. Met die gegevens heeft ESA de eerste meerjaren atlas over branden wereldwijd gemaakt. Deze 'World Fire Atlas' staat nu ook op internet.

De Atlas is gemaakt met gegevens van twee sensoren aan boord van ESA’s satellieten ERS-2 en Envisat. De sensoren werken als een thermometer in de lucht. Ze meten de infraroodstraling (warmte) van het landoppervlak op aarde. Ze sporen de branden het best op als het nacht is, omdat het land rondom het vuur dan koeler is. De kaarten die daarvan worden gemaakt, kun je nu ook online bekijken. Ze zijn al zes uur nadat de satellieten een gebied hebben afgetast beschikbaar, dus bijna in realtime.

Access the image

Voor elk jaar van de brandatlas worden tachtigduizend satellietbeelden gebruikt. Op de kaarten kun je daarom allerlei details terugvinden. Je ziet er ook alle plaatsen op waar het warmer is dan negenendertig graden, zelfs de gasvlammen op industrieterreinen. Verder zie je de tijd, datum en exacte plaats van deze zogenaamde ‘hotspots’.

Misschien vraag je je af waarom de atlas nodig is? Dat zit zo: elk jaar gaat 130.000 vierkante kilometer bos in vlammen op, vooral in Zuid-Amerika en Afrika. Daardoor verdwijnen oerwouden met al hun waardevolle planten en dieren en raakt de lucht wereldwijd vervuild. Er komen duizenden miljarden tonnen rook en broeikasgassen, zoals koolzuur, in de atmosfeer terecht.

Laatst aangepast 18 januari 2012

Zie ook

Spelletjes