Met de klas naar de sloot!

De IVN Slootjesdagen vinden in 2024 voor de 10e keer plaats. Van 10 tot en met 16 juni 2024 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Wil jij kinderen meer leren en laten ervaren over het leven in en om de sloot? Download dan het lespakket, zoekkaarten en andere natuurdownloads en bekijk welke afdelingen bij jouw school in de buurt slootjesactiviteiten organiseren.

Slootjesactiviteiten

IVN-afdelingen organiseren door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen, hun leerkrachten en (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven. Bekijk welke afdeling bij jou in de buurt zit en of zij een activiteit organiseren.

IVN Week van de Natuur

Rondom de Slootjesdagen kunnen basisscholen ook meedoen met de IVN Week van de Natuur (10-16 juni). Een week waarin kinderen niet alleen over, maar ook ín de natuur leren. Hiervoor bieden we een lespakket aan met laagdrempelige buitenactiviteiten. Elke dag van de week staat in het teken van een ander natuurthema. En test aan het einde van de week jullie opgedane natuurkennis tijdens de spetterende natuurquiz! Vlieg mee met de koolmees, ga op ondergronds avontuur met de regenworm of neem een duik in de sloot met de kokerjuffer! 

Lespakket voor scholen

Het lespakket is speciaal ontwikkeld voor groep 6 tot en met 8 en de lessen zijn in de klas én langs de waterkant te geven. Van waterdiertjes zoeken tot waterproefjes als échte slootjesonderzoeker: zelf ervaren en onderzoeken in dit pakket staan centraal.

10 Dingen om te doen op en rondom je schoolplein

Digitale gastles (onder)waterwereld

Als onderdeel van de Week van de Natuur organiseert IVN op dinsdag 11 juni een interactieve, live online gastles van ongeveer 45 minuten over de (onder)waterwereld. Bioloog Jorgen de Bruin is aanwezig in het water om te vertellen en vragen te beantwoorden over de (onder)waterwereld. Meld je voor 28 mei aan via een vinkje in het aanmeldformulier voor de IVN Week van de Natuur en ontvang informatie en een link naar de Zoom-meeting.