arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-clover icon-flower icon-global icon-toy icon-balloon icon-whatsapp
Opening NKH 2023

Nationale Kinderherdenking 4 mei

Geef vrijheid door aan de kinderen van nu
Op zaterdag 4 mei 2024 werd in Madurodam de negende editie van de Nationale Kinderherdenking gehouden. Op deze dag stonden duizenden kinderen weer stil bij het feit dat zij in Nederland in vrijheid kunnen leven. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat zien we helaas nog elke dag. De kinderen beseffen daardoor nog meer dat 'het misschien niet hun oorlog is, maar wel hun vrijheid'.
Plein 2024

Grijzen wolken en pittige regenbuien hielden de kinderen niet tegen om ook de negende editie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei onvergetelijk te maken. Met regencapes aan droegen kinderen het Vrijheidslint binnen waarna presentator Luna Sabella de NKH opende.

Sid bracht een Nederlandse versie van het lied Imagine te gehore. Freek vertelde het familieverhaal van zijn joodse overgrootmoeder Tillie. Madurodam-burgemeester Noor vertelde over haar bezoek aan concentratiekamp Dachau. De dansers van de Dutch Don't Dance Division traden op. Vanwege de hevige regen werd in de middag al een opname gemaakt van de Rolo's, een muzikaal duo gevormd door broer en zus Floris en Annemijn. 

Je kunt de livestream van de NKH hier terugkijken.

Op de stoel van de premier

Op bezoek bij Mark Rutte

Waarom is herdenken zo belangrijk? Dat vroegen de twee kinderreporters Adit en Isabella namens de Nationale Kinderherdenking aan (demissionair) minister-president Mark Rutte. Ze gingen bij hem op bezoek in het Torentje in Den Haag. 

Lees meer over dit  bijzondere bezoek