Flipping Prinsjesdag
 
(Advertentie)
(Advertentie)

Ga zelf op zoek naar de woorden die je moet invullen in de filippine.

 

Antwoordblad

In de tijd dat stadhouder Prins Willem V (1748-1806) regeerde, werd zijn verjaar-dag op 8 maart ‘Prinsjesdag’ genoemd.
In die tijd één van de populairste volks-feesten in ons land. Aanhangers van de familie van Oranje-Nassau lieten op die dag hun liefde voor de prins zien. Eigenlijk weet niemand precies waarom jaren later de naam Prinsjesdag is overgegaan op de jaarlijkse opening van de Staten-Generaal.


Op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, rijdt het koninklijk paar in de Glazen Koets naar de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. De tocht start altijd bij paleis Noordeinde. Tegenwoordig gaat de stoet naar de Koninklijke Schouwburg, omdat Het Binnenhof, waar de Ridderzaal staat, een aantal jaar verbouwd zal worden.


Na de opening van de Staten-Generaal, neemt de minister van Financiën het speciale en beroemde koffertje mee naar de Tweede Kamer. In dat koffertje zitten allemaal papieren waarop staat hoe de regering al die plannen uit de troonrede gaat betalen. De regering kan aan de slag om alle plannen uit te voeren, en de Eerste en Tweede Kamer zullen kijken of de regering het goed doet het komend jaar.


(Advertentie)

De inkomsten van de regering bestaan voor het grootste deel uit belastingen en premies, maar bijvoorbeeld ook uit de verkoop van aardgas. Bij uitgaven staan de voorzieningen waaraan het geld wordt uitgegeven, zoals Onderwijs, Sociale zekerheid, Zorg en Veiligheid. De Miljoe-nennota gaat in op de internationale economische situatie en geeft een toelichting op de financiële toestand van Nederland.


De Gouden Koets werd aan koningin Wil-helmina geschonken door de inwoners van Amsterdam in 1898. Hij werd vele jaren gebruikt bij Oranjehuwelijken en inhul-digingen en natuurlijk bij Prinsjesdag.
Na de restauratie in 2015 is de koets, vanwege een tekening aan de zijkant, wat veel mensen doet denken aan de slaverij, 
op verzoek van de koning niet meer in gebruik genomen.


(Advertentie)

Download de woordzoeker, kruiswoordpuzzel of andere puzzel van deze Flipping-pagina.
De afbeeldingen die je op deze Flipping-pagina ziet, kun je omdraaien door erop te klikken.
In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Bij een woordzoeker lees je een zin als je alle woorden hebt ingevuld.
Voor je juf of meester is er ook een antwoordblad 


Prinsjesdag is nu op de derde dinsdag in september. Eerst was dat maandag, maar dat bleek achteraf gezien niet zo’n geschikte dag. Kamerleden die ver van Den Haag woonden, moesten al op zondag hun reis beginnen, om op tijd te komen. De vervoermiddelen waren toen niet bepaald snel. Vooral leden van christelijke partijen vonden het een bezwaar. Daarom is het sinds 1887 de dinsdag geworden.


(Advertentie)

In de Ridderzaal zitten alle ministers en staatssecretarissen, de leden van de Eerste en Tweede Kamer en andere genodigden. De Eerste en Tweede Kamer vormen samen de Staten-Generaal.
Onder de genodigden zijn o.a. Leden van het Koninklijk Huis, leden van de Hofhouding, de Raad van State, de Nationale Ombudsman en leden van de Algemene Rekenkamer.


Het koffertje bevat de Rijksbegroting en de Miljoenennota. De Rijksbegroting bestaat uit de begroting van alle minis-teries. Dit zijn dan nog wetsvoorstellen, die door de Eerste en Tweede Kamer behandeld moeten worden. De Miljoenen-nota is een toelichting op de Rijksbegro-ting. Er staan de belangrijkste plannen en keuzes van de regering in en de inkomsten en uitgaven zijn op een rij gezet.


In 2022 werd de Koninklijk Schouwburg in Den Haag voor de eerste keer gebruikt voor Prinsjesdag. Omdat Het Binnenhof, waar de Ridderzaal staat, een aantal jaar verbouwd zal worden, kan de koninklijke stoet met paarden en koetsen niet op het Binnenhof terecht. Daarom wijkt men uit naar de Koninklijke Schouwburg, aan het Korte Voorhout Den Haag. Dit zal waar-schijnlijk de komende jaren nog wel zo blijven.


Na Prinsjesdag 2015 begon een langdurige restauratie van de Gouden Koets. Ter vervanging gebruikte het koningspaar de Glazen Koets.
Koningin Wilhelmina hield meer van de Glazen Koets, dan van de Gouden Koets. Bij koninklijke bruiloften gebruikte het bruidspaar de Gouden Koets en was de Glazen Koets voor de ouders van het bruidspaar.


Ieder jaar wordt op het strand in Scheve-ningen, door de ruiters die meelopen in Koninklijke Stoet tijdens Prinsjesdag, geoefend. Tijdens die optocht met de koning en koningin is er vaak veel rook en zijn er harde geluiden. Daar moeten de paarden alvast aan wennen door harde knallen. Ieder jaar komen veel bezoekers kijken naar de oefening. Iedereen mag ook meehelpen door zoveel mogelijk lawaai te maken.


(Advertentie)
(Advertentie)

De Koninklijke Stoet vertrekt vanaf paleis Noordeinde en gaat dan via een vastgestelde route naar de Ridderzaal op het Binnenhof. Er lopen en rijden een heleboel officiële mensen mee, zoals Grenadiers en Jagers, Cavalerie, bereden politie, enz. In de rijtuigen zitten belangrijke mensen uit de hofhouding, leden van het Koninklijk Huis. In de Glazen Koets de koning en koningin.


Met het uitspreken van de troonrede opent de koning het nieuwe parlementaire jaar van de Staten-Generaal (De Eerste en Tweede Kamer). In de troonrede gaat de koning in op de plannen van de regering voor het komende jaar. Als de koning klaar is met de troonrede roept de voorzitter van de Verenigde Vergadering: "Leve de koning!", waarop alle aanwezigen antwoorden met 3x "Hoera!”


De traditie van het koffertje is begonnen in 1947. Vlak na de Tweede Wereldoorlog. De minister van Financiën was toen minister Lieftinck en heeft het presenteren overgenomen van de Engelsen. Vervolgens heeft hij één van zijn ambtenaren op pad gestuurd om een koffertje te kopen. Het allereerste koffertje kostte toen f  3,75. Omgerekend naar euro’s zou dat € 1,71 zijn geweest.


De hoedjesparade is een traditie tijdens Prinsjesdag, waarbij vrouwelijke leden van de Staten-Generaal, het kabinet en het Koninklijk Huis bij de troonrede een hoed dragen. Het hoofddeksel is vaak opvallend door de grootte, kleur of model. Kamerlid Erika Terpstra was de eerste die een hoed ging dragen in 1977. Vroeger was het trouwens ongepast om een hoed te dragen die groter was dan die van de koningin.


Na de troonrede gaat het Koninklijk gezelschap weer terug naar paleis Noordeinde. Daar vindt de traditionele ‘balkonscène’ plaats. Net als in de tijd van Prins Willem V, wordt ook nu de koninklijke familie toegejuicht.
In 2022 was ook kroonprinses Amalia voor het eerst bij deze traditie aanwezig.


De afbeelding in het logo (middelste kolom bovenaan) mocht ik met toestemming van illustrator Roger Klaassen gebruiken.

Waarvoor uiteraard mijn hartelijke dank!
Klik op de afbeelding hierboven om naar zijn webpagina te gaan.