Meerdere scholieren op een trap

Wegwijzer voor advies en informatie bij onveilige situaties op school

Jouw veilige school

Een veilige schoolomgeving is belangrijk. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor ouders, verzorgers en onderwijsprofessionals. Hier vind je een wegwijzer voor als je in een onveilige situatie zit op school of als jij je zorgen maakt om iemand die onveilig is. Hoe pak je dit aan en waar kun je het beste terecht? Jouw Veilige School helpt je op weg door alles op een rijtje te zetten en je te verwijzen naar organisaties die iets voor je kunnen betekenen. Je kunt hier terecht voor informatie en advies over je situatie, en informatie over het indienen van een klacht.

Meer over jouwveiligeschool.nl

Wat zijn mijn rechten?

Het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt en wat je school moet doen. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

  • Jij hebt het recht om je veilig te voelen op school. Scholen moeten voor een veilige schoolomgeving zorgen.
  • Er kan toch iets gebeuren waardoor jij je niet veilig of fijn voelt. Dan heb je het recht een klacht in te dienen. Scholen moeten zorgen dat jij een klacht kunt indienen.
  • Als een docent of personeelslid op een seksuele manier contact zoekt met jou of een medeleerling, moet de school zorgen dat dit stopt. De school moet contact opnemen met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs als het gaat om seksueel misbruik tussen een docent en een leerling. Je kunt ook zelf contact opnemen met de vertrouwensinspecteur.