Uitdagende technieklessen voor basisschoolleerlingen

Kinderen spelenderwijs kennis laten maken met wetenschap en techniek. Het Ontdekkasteel is hét lesconcept voor uitdagende technieklessen en een basiselement op alle Zeeuwse basisscholen. Kinderen leren hoe leuk en uitdagend techniek is. Het Ontdekkasteel is uitgebreid met interactieve digitale lessen volgens de richtlijn van onderzoekend en ontwerpen leren en een project van Huis van de Techniek. Het kenniscentrum dat in Zeeland initiatieven coördineert, regisseert en faciliteert die worden ontwikkeld om alle Zeeuwse leerlingen in het kader van hun loopbaanoriëntatie kennis te laten maken met de mogelijkheden die een keuze voor techniek voor hen kan betekenen.

Lesmateriaal uit de Ontdekkasteel

Thema'sThema's

Talentontwikkeling

Ieder kind heeft unieke talenten. Het is de uitdaging om kinderen al in een vroeg stadium te laten ontdekken wat ze kunnen. Het afstemmen van het onderwijs op de behoeften van de leerling en de juiste aandacht voor talent zorgen voor verdieping en verbreding van het onderwijs en leidt ertoe dat de leerling met meer plezier leert. De afgelopen maanden hebben meerdere scholen hun deuren opengesteld om te laten zien wat zij met talentontwikkeling doen. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij meerdere inspirerende voorbeelden op film hebben staan die wij graag met jullie delen.

SectorenSectoren

Zeevaart en Logistiek

In deze lessen leren de leerlingen over de sector zeevaart en logistiek, over welke havens er in Zeeland zijn en hoe daar gewerkt wordt. De lessen zijn bedoeld voor de groepen 6,7 en 8. In groep 6 leer je welke Zeeuwse zeehavens er zijn en welke beroepen bij de havens horen. In groep 7 leer je hoe al die schepen op een veilige manier door de Westerschelde kunnen varen en welke beroepen aan boord van een schip te vinden zijn. In groep 8 leer je hoe de producten op het juiste schip komen en hoe knap het is dat het vervoer van die producten zo vlekkeloos verloopt.