Posts tonen met het label Valentijnsdag. Alle posts tonen
Posts tonen met het label Valentijnsdag. Alle posts tonen

woensdag 31 januari 2024

In de stijl van Burton Morris

Benodigdheden:
  1. diverse kleuren knutselpapier
  2. zwart vouwkarton 20 bij 20 cm
  3. gekleurd vouwkarton 20 bij 20 cm
  4. schaar
  5. lijm
  6. zwarte viltstift
In de Coca-Cola Company in Atlanta (VS) in 2009 zag ik voor het eerst werk van Burton Morris: vijf schilderijen met colaflesjes in pop-art stijl, fel van kleur en omringd met lichtblauwe bubbels. Prachtig!


Burton Morris (Pittsburgh, 1964) is een Amerikaanse pop-art artiest. Hij is beïnvloed door pop-art kunstenaars uit de jaren '60 en '70, en is inmiddels uitgegroeid tot de bekendste hedendaagse post pop-art artiest. Morris geeft met zijn werk een hedendaagse draai aan de traditionele pop-art.Zijn werk is vrolijk, energiek en kleurrijk. De voor hem karakteristieke lijnen in combinatie met de vrolijke heldere kleuren geven zijn werk een spetterende energie. Morris' werk is bekend uit de tv-serie 'Friends' en verschijnt verder in grote reclamecampagnes van Amerikaanse bedrijven als AT&T, Pepsi en Heinz.


Laat werk van Morris zien via het digibord. Bespreek de opvallende kenmerken: felle kleuren, zwarte omlijning, weinig details, beweging d.m.w. streepjes, witte streepjes die lichtval suggereren en de kenmerkende zwarte stervorm rondom of in veel van zijn werk.
De leerlingen gaan een werkstuk maken in de stijl van Burton Morris met als onderwerp: Valentijnsdag.

Stap 1. Pak drie kleuren vouwkarton: zwart voor de omlijsting, een kleur voor de achtergrond en een voor het grote hart.

Stap 2. Knip van het vouwkarton voor de achtergrond de randen glooiend weg, zodat een kleedje ontstaat.

Stap 3. Knip een groot hart uit het tweede gekleurde vouwkarton. Knip uit wit papier 'lichtstreepjes' voor op en rondom het grote hart.

Stap 4. Knip enkele kleinere hartjes uit andere kleuren vouwkarton. Knip witte lichtstreepjes en plak die op de hartjes, allemaal aan dezelfde kant.

Stap 5. Plak het grote hart vast op het vouwkarton. Plak de lichtstreepjes erop en eromheen.


Stap 6. Knip langgerekte driehoekjes uit de zijkanten van het kleedje, de 'blitsstreepjes'. Plak het kleedje op het zwarte karton.
Stap 7. Plak de kleine hartjes rondom het grote hart, waarbij je ook over de zwarte driehoekjes mag gaan. Omlijn alle hartjes met een zwarte markeerstift.
Stap 8. Knip de zwarte achtergrond weg maar laat ca. 2 mm rand zitten.
Stap 9. Plak het werk op een gekleurde ondergrond (A4) en knip deze vierkant. 

vrijdag 8 februari 2019

Lief! Voor Valentijnsdag in de stijl van Robert Indiana

Door Lenora, groep 4
Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier, vierkant gesneden
  2. waterverf
  3. penselen
  4. potten water
  5. fineliner 
Robert Indiana (VS 1928) is een Amerikaanse popart kuntschilder en beeldhouwe. Indiana werkt in zijn beelden en schilderijen veel met letters, cijders en taal: korte krachtige woorden, gecombineerd met geometrische vormen als sterren of cirkels. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld het beeld LOVE. it beeld bestaat uit vier gestapelde letters waarbij de O schuin staat. Het beeld staat in New York. 


Blogschrijfster in New York

Laat het beeld van Robert Indiana zien. Vertel de leerlingen dat ze een Indiana werkstuk gaan maken, maar in plaats van LOVE het Nederlandse woord LIEF gaan tekenen in dikke letters.
Vouw het tekenpapier in vieren.  Teken in elk vak een hartje of andere dingen die passen bij het woord lief. Teken over elk tekeningetje een letter van het woord LIEF. Maak dikke letters die je kunt inkleuren. Teken in hartjes en letters patroontjes. Kleur in met waterverf. Zorg dat de letters goed zichtbaar blijven door de keuze van de kleuren. Laat het werk drogen en omlijn patronen, letters en achtergrondfiguurtjes met zwarte  fineliner.


woensdag 9 februari 2011

Verbonden hartjes

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier A5 formaat
  2. stukje karton
  3. oliepastel
  4. kleurpotlood
  5. waterverf
  6. pot water
  7. penseel
Teken op karton een hartje en knip dit uit. Trek het met potlood meerdere keren om op een wit tekenvel, waarbij de hartjes elkaar breed overlappen (beeldaspect: ruimte). Teken ook halve hartjes aan de randen van het vel, dit heet afsnijding.  Teken binnen deze hartjes met circa een halve cm ruimte opnieuw hartjes. Teken en gum de overlappende hartjes zo dat ze door elkaar vlechten: onder - boven - onder - boven.
Kleur tussen de dubbele contourlijnen met oliepastels. Verf het vel met sterk verdunde waterverf en laat het drogen. Trek de hartjes om met kleurpotlood. Plak het vel op een gekleurde ondergrond en maak de hartjes op de lijst af met een zilverkleurige gelpen.

zaterdag 5 februari 2011

Hartstikke roze

Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier op A5 formaat
  2. wasco
  3. ecoline of vloeibare waterverf
  4. penseel
Vouw het tekenvel in vieren. Knip uit eens stukje karton een hart. Trek dit hart vier keer om met potlood. Teken met wasco patronen (herhaalde vormen) in de harten: strepen, rondjes, vlekken enz. Teken ook patronen op de achtergrond van de vier vlakken.
Beschilder het hele vel met ecoline/vloeibare waterverf. Daar waar wasco zit, zal de ecoline/vloeibare waterverf niet pakken.

donderdag 28 januari 2010

Valentijnsharten (net als Jim Dine)


Benodigdheden:
  1. wit tekenpapier gesneden op 20 bij 20 cm
  2. stukje fotokarton van 10 bij 10 cm
  3. liniaal en potlood
  4. plakkaatverf + kwasten
  5. waterverf + penselen
  6. kleurpotloden en aquarelpotloden
  7. viltstiften
  8. pastelkrijt
  9. oliepastel
  10. diverse restjes gekleurd papier, zoals crèpepapier, ribkarton, folie, scrapboekpapier, vouwblaadjes etc.
  11. plaksel
  12. kranten, potten water en doekjes in de groepen waar dit nodig is
  13. roze of rood papier voor de achtergrond
Jim Dine, geboren in 1935 in Cincinatti (VS) is beeldhouwer en pop-art kunstenaar. Harten, stropdassen, ochtendjassen en gereedschappen zijn terugkerende thema's in zijn werk.
Laat de leerlingen kennis maken met deze kunstenaar door werken van Dine te laten zien.
In het kader van Valentijnsdag een les over harten! Roze, rood en wit zijn de basiskleuren voor vandaag!

Verdeel de verschillende tekenmaterialen over verschillende groepen in het lokaal. Stimuleer de leerlingen te experimenteren met de materialen. Wat gebeurt er als ik met waterverf over oliepastel ga? Kun je pastelkrijt en viltstift combineren? Hoe zorg ik ervoor dat mijn hartje naar voren lijkt te komen? Wat gebeurt er als ik water op vloeipapier laat lopen? Met welke materialen breng ik textuur aan in mijn hartjes?


De leerlingen krijgen een vierkant tekenvel van 20 bij 20 cm en verdelen dit in vier vakken van 10 bij 10 cm. Vouw het stukje fotokarton dubbel. Teken een half hart tegen de vouw en knip dit uit - dit is je mal. Trek de mal om in de vier vakjes van het tekenvel.

Kleur de hartjes en de achtergronden. Maak daarbij gebruik van zoveel mogelijk materialen en pas verschillende technieken toe. Iedereen mag vrij door het lokaal en gaan zitten aan de tafel waar het materiaal van zijn keuze staat. De enige beperking is het aantal stoelen dat bij een groep staat: is de groep vol, dan moet je eerst een ander materiaal of techniek gaan doen.

Als alle hartjes klaar zijn, plak je ze op een roze of rood ondervel.

Beeldaspecten in deze les: vorm (geometrisch), kleur, textuur, nuance (kleuren mengen).
Technieken: werken met meerdere materialen.

Alle werkstukken zijn van leerlingen uit groep 7 en 8