Juf Ria groep 1 en 2
 
(Advertentie)
(Advertentie)
Heel veel lampionnen op Pinterest Juf Ria

Ontdek het bord "Thema: sint maarten" van Ria op Pinterest, 's werelds grootste verzameling ideeën. - Meer over Sint maarten, Basteln en Knutselen.

(Advertentie)

VERTELLING ….'JOOST GAAT SINT MAARTENLOPEN'

(Allereerst: ik weet niet of het op de PABO'S nog wordt onderwezen maar vroeger, op de KLOS, kregen wij les in het voorlezen én het vertellen van verhalen. Bij het vertellen koos je vooraf een verhaal uit een boek, maakte hier een verkorte versie van met een inleiding, kern en slot en je zocht er aanschouwingsmiddelen bij. Op de opleiding moest je een verhaal aan je klasgenoten vertellen, je ging ook weleens met de KLOS-klas naar een kleuterschool in de buurt, en je vertelde heel vaak verhalen op je praktijkschool). 

SINTMAARTEN.

 In een aantal regio's in Nederland wordt het Sint Maarten- feest gevierd. Omdat er niet veel Sintmaartenverhalen zijn geschreven heb ik zelf een vertelling gemaakt die heel dicht bij de kinderen staat. Komt ie:

Het is 11 november, de kinderen zingen nog lekker wat Sintmaartenliedjes bij juf Linda. Iedereen heeft zijn lampion in een grote tas gedaan en de tassen hangen aan de kapstok. Joost zit naast Jan en ze hebben zin om naar huis te gaan want gaan bij elkaar spelen. Als het tijd is om naar huis te gaan roept de juf dat alle kinderen de tas mee moeten nemen maar omdat Joost en Jan te druk zijn met elkaar ontgaat hen die opdracht. Ze spelen heerlijk bij Jan thuis en om vijf uur wordt Joost opgehaald. Als ie thuis komt en er gevraagd wordt waar zijn lampion is (want het is tijd voor het Sintmaartenlopen) schrikt Joost heel erg....Tja, die is dus nog op school. (op dit moment zou je de k. het verhaal kunnen laten spelen....wat denken jullie dat ze gaan doen...de groep bedenkt een scenario en een aantal kinderen gaan het spelen.  Je kan de vertelling ook zelf afmaken: Vader belt naar juf Linda,  de sleutel van de school mogen ze bij haar ophalen ("juf kan zelf niet naar school...waarom niet?"). Als ze bij juf Linda  komen komt juist Jan ook met zijn vader! Tja, zijn lampion hangt ook nog op school. Met z'n vieren naar school ( spannend, in het donker naar school!) deur openmaken en tasten naar het lichtknopje. (hoeft tegenwoordig niet meer in de nieuwe gebouwen...….dat gaat allemaal als vanzelf), tas met lampion pakken, deur weer op slot draaien, naar juf om de sleutel terug te brengen, daar zingen en vervolgens naar huis en daarna bij de mensen in de straat zingen. Tja, en dan naar huis en kijken wat je allemaal hebt opgehaald en dit sorteren!

(Advertentie)
Lampion 2013 - Paddenstoel en Woutertje
Opdracht-tekenbladen voor kleuters - Sint Maarten
(Advertentie)
Met dank aan Yurls Juf Ingrid
http://ingridheersink.yurls.net/nl/page/780839#box_4305149
N.a.v. Kinderboekenweek 2014 Feestbeesten
(Advertentie)
(Advertentie)
Sint Maarten, de koeien hebben staarten (bevat liedjes)