Tips voor een veilige Sinterklaas- en Kerstviering op school in 2020

De kerst- en sinterklaasviering zien er anders uit in tijden van Corona. De sinterklaas en Kerstcommisie zijn alweer druk bezig om deze feesten te organiseren. Maar dit jaar gaat het misschien toch wel anders. In deze blog geef ik tips om de sinterklaas en kerstviering op een veilige manier te vieren. Mocht je ook tips hebben, dan kun je deze onder deze blog delen in een reactie.

Sinterklaasviering in 2020

Vragen die bij mij opkomen als ik denk aan het Sinterklaasfeest in 2020:

  • Kunnen wij tijdens een gezamenlijk moment Sinterklaas ontvangen?
  • Wat als Sinterklaas of de pieten verkouden zijn?
  • Ouders helpen vaak bij dit feest, hoe lossen wij dit nu op?

Natuurlijk is er voor alles een oplossing, maar het is wel goed om over een plan B en C na te denken.

Mijn tips:

  1. Routekaart
    Maak van te voren duidelijke keuzes en breng iedereen op de hoogte. Neem een voorbeeld aan de Routekaart van de overheid. Maak een eigen versie met mogelijke scenario’s en laat zien wat jullie in elk geval doen. Denk hierbij aan besmettingen van leerkrachten of kinderen op school. Gaat het feest dan door of komt er een online variant?
  2. Invallers
    Regel meerdere Pieten en sinterklazen. Op deze manier kan het feest hopelijk doorgaan als er toch iemand verkouden is of besmet is geraakt.
  3. Geen onthaal
    Bedenk een verhaal waarbij Sinterklaas niet binnen gehaald wordt, maar waarbij de Sint en zijn pieten al in de school zijn. Een eenvoudige verhaallijn kan zijn dat Sinterklaas bij jullie op school een bed heeft staan. Hij ligt dan op de ochtend van het feest te slapen in het bed. Het is ook verstandig om Sinterklaas een mooie plek op een podium te geven en de kinderen mogen langskomen. Zo hou je eenvoudig voldoende afstand. In een klas is dit vaak toch lastiger te organiseren.
  4. Videobellen
    Wanneer Sinterklaas niet op school kan komen kan je heel eenvoudig verbinding leggen via videobellen. Zorg ervoor dat elke klas mee kan kijken of laat de sint naar elke klas apart bellen.
  5. Verkleden
    Laat een leerkracht of de directeur Sinterklaas spelen. Er zijn zelfs scholen waarbij de leerkracht zich als een piet of sinterklaas verkleed, terwijl de kleuter toekijken. En ik heb van horen zeggen dat dit pret echt niet drukt.
  6. Sinterklaasjournaal
    Elke dag een eigen Sinterklaasjournaal is leuk, maar ook veel werk. Je kunt er ook voor kiezen om een of twee video’s op te nemen. Ook kan je een opname maken van de aankomst van sinterklaas. Deze kun je dan afspelen in de klassen op de ochtend van de sinterklaasviering.

Bij ons was het altijd een groot succes om een nachtje op school te slapen. Het doel was om de pieten te betrappen. Helaas is dit elk jaar nog mislukt.

LET OP! DEZE VIDEO IS NATUURLIJK NIET DIT JAAR OPGENOMEN. DIT LAAT IK ZIEN ALS VOORBEELD. IK KRIJG NAMELIJK REACTIES OVER DE AFSTAND DIE WIJ NIET HOUDEN.

Kerstviering in 2020

Net als de Sinterklaasviering is ook de Kerstviering dit keer anders dan anders. Hierbij mijn tips op een rij voor een mooie kerst op school.

  1. Kerstviering in de eigen groep
    Zelf ga ik het liefst voor een knusse Christelijke viering in de eigen klas. Dit kan zowel onder schooltijd als in de avond zijn. Kijk naar een kerstverhaal of laat het uitspelen door de kinderen in de klas. Een mooi verhaal is dat van Vadertje Panov.

Het kerstverhaal van LEGO

https://creatiefkinderwerk.nl/ideeen/989-863-een-lego-kerstverhaal-inclusief-powerpoint-presentatie

2. Lichtjesoptocht
Organiseer een lichtjesoptocht door de wijk. Laat alle buurtbewoners weten dat jullie langskomen met groepen kinderen en laat de mensen vanuit hun huis genieten.

3. Kerstkaarten
Kerstkaarten maken en rondbrengen of sturen – Laat zien dat jullie aan iedereen denken. De buurtbewoners, zieke mensen, mensen zonder werk. Maak samen in de klas kaarten en stuur deze op of breng ze rond.

4. Eten
Kerstdiners/ontbijt met eigen eten of door school geregeld. Eten hoort voor veel mensen bij Kerst. Maar let goed op wat jullie afspreken over het eten wat meegenomen wordt of haal alles zelf.
Stel wel richtlijnen op met wat kinderen meenemen.

5. Vossenjacht kersteditie
Laat de leerlingen uit groep 7 en 8 zich verkleden in het kerstthema. De jongere kinderen gaan in groepjes opzoek naar de vossen.

6. Voorstelling
Een voorstelling op school inhuren of bovenbouw leerlingen laten spelen. Laat de kinderen uit groep 8 een musical opvoeren voor de rest van de kinderen. Zo kunnen zij alvast oefenen voor het eind van het jaar en hebben jullie toch een mooi feest.

Ik wens iedereen heel veel sterkte in deze tijden, maar vergeet niet om samen met de kinderen te genieten. Heb jij nog een tip? Laat het dan hieronder weten in een reactie op deze blog!

Gratis robots voor in de klas bij de studiemiddag Digitale geletterdheid
Speciaal voor leerkrachten uit het primair onderwijs organiseren we een studiemiddag volledig …
De nieuwste Prowise digiborden voor in de klas zijn fantastisch
Heb je al gehoord over de nieuwste aanwinsten van Prowise voor in …
De Bee-bot vliegt door de ruimte
Laten we samen op ontdekkingsreis gaan naar de ruimte, maar dan op …
Zoek de eieren – Bewegend leren spel voor groep 1, 2 en 3
Eieren zoeken is super leuk! Bij dit spel moeten de kinderen kaartjes …

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Kinderen voor het kerstdiner eten mee laten nemen vanuit thuis is niet overal gewenst op dit moment. Ik weet dat de school van mijn kinderen nu ook alleen verpakte traktaties wilt. In dat geval kun je er ook voor kiezen om met de kinderen samen een diner te bereiden op school. In samen eten bereiden zitten enorm veel leerdoelen, het is super gezellig en het is corona proof. Veel gerechten kunnen zonder fornuis worden bereid. Of je vraagt ouders om een elektrische kookplaat te leen. Ouderhulp kun je wellicht vervangen door oudere leerlingen van de school te laten helpen bij de jongere leerlingen. Zo creëer je een sterk ‘samen gevoel’ dat heel mooi is bij kerst én heb je een onvergetelijk kerstdiner.

  2. ik denk dat het juist in deze tijden ook heel goed is om naar de kinderen te luisteren. Waar hebben zij behoefte aan en is dat te realiseren?
    Dus ga tijdig het gesprek aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.