Drie vragen over kernwapens

In het nieuws over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gaat het regelmatig over kernwapens. Maar wat zijn dat? Drie vragen over de wapens.

Drie vragen over kernwapens

Waarom gaat het nu vaak over kernwapens in het nieuws?

Na de aanvallen van Rusland op Oekraïne schoten de Europese Unie en de Verenigde Staten te hulp. Ze legden onder andere strenge strafmaatregelen op aan Rusland. De Russische president Poetin is woedend over die straffen. In een speech liet hij weten dat hij zijn kernwapens klaar zet voor gebruik.

Wat zijn kernwapens?

Dat zijn krachtige bommen, die enorme schade kunnen aanrichten. Gelukkig worden ze bijna nooit gebruikt. De laatste keer was zeventig jaar geleden, in de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten wierp toen twee keer een atoombom op Japan. Daarna werden kernwapens vooral gebruikt om mee te dreigen. In de Koude Oorlog (1947-1989) dreigden de Verenigde Staten en Rusland jarenlang kernwapens te gebruiken, maar ze deden dat nooit. 

Welke afspraken zijn erover gemaakt?

Er worden veel regels gemaakt over kernwapens. De Verenigde Staten en Rusland hebben samen afgesproken hoeveel wapens ze maximaal mogen hebben. Sinds 2017 wordt er ook gewerkt aan een wereldwijd verbod. Heel veel landen zijn het daar al mee eens, maar nog niet genoeg voor een verbod.