Flipping Sinterklaas
 
(Advertentie)
(Advertentie)

Ga zelf op zoek naar de woorden die je moet invullen in de kruiswoordpuzzel.

 

Antwoordblad

Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest. 6 december is zijn verjaardag. Het feest houdt in dat in plaats van cadeautjes te ontvangen, Sinterklaas cadeaus geeft aan ieder kind dat het afgelopen jaar braaf is geweest. Het wordt gevierd op 5 december (pakjesavond) in Nederland en op 6 december in België.


Sint-Nicolaas is de beschermheilige van schippers, scheepsbouwers, vissers, gevangenen, onschuldig veroordeelden, advocaten, deurwaarders, bankiers, dokwerkers, graanhandelaars, kuipers, wijnhandelaars, schilders, parfumeurs, apothekers, bakkers, clerici, vrijers, maagden, kinderen, prostituees en kooplieden. Veel havensteden hebben Sint-Nicolaas als beschermheilige. Bijv. Amsterdam.


Jan Schenkman (1806-1863) was een onderwijzer in Amsterdam  en heeft het Sinterklaasfeest voor het eerst in een prentenboek-verhaal weergegeven.
In het prentenboek kwamen het paard, het rijden over de daken, het geven van de cadeaus en de komst van Sint uit Spanje met de stoomboot voor het eerst voor. Ook bedacht hij een zwarte page als hulpje voor de Sint. Dat werd later Piet.


(Advertentie)

In de loop van de jaren zijn er heel veel Sinterklaasliedjes verschenen. Ook hele nieuwe, moderne. Traditionele (oude) Sinterklaasliedjes zijn o.a.: Zie de maan schijnt door de bomen , Sinterklaas Kapoentje, Hoor wie klopt daar kinderen, De zak van Sinterklaas, O, kom er eens kijken, Daar wordt aan de deur geklopt, Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, Sinterklaas is jarig,
Dag Sinterklaasje.


Strooigoed zijn de lekkernijen die de Pieten om zich heen gooien tijdens het verblijf van Sinterklaas in Nederland en België. In het strooigoed vind je peper-noten, kruidnoten, harde snoepjes, tum-tummetjes en schuimpjes. Dit strooigoed wordt vaak op straat en op scholen gebruikt. Ook suikergoed, chocolade-letters, borstplaat en marsepeinen figuurtjes kun je in een duurdere zak strooigoed vaak vinden.


Marsepein is een deegachtig mengsel van gemalen amandelen en suiker. In Neder-land en België worden bij het sinterklaas-feest vaak figuren van marsepein gegeven. Marsepein kwam in de middeleeuwen vanuit het verre oosten naar Europa. In Nederland werd het populair in de zeventiende eeuw. Sint-Nicolaas was toen, behalve kindervriend ook 'huwelijksmakelaar'


Met het sinterklaasfeest is het pakjesavond op 5 december. Dit is het hoogtepunt van het sinterklaasfeest en op deze avond ontvangen de kinderen dan ook de meeste cadeaus. Pakjesavond wordt (zeker met kleine kinderen) gevierd met familie of vrienden, waarbij vaak sinterklaasliedjes worden gedraaid.
Soms komen Sinterklaas en Piet de cadeautjes brengen.


(Advertentie)

Sint Piter is de goedheiligman die elk jaar van Spanje naar het Friese dorp Grouw komt. Het feest van nu stamt uit 1900 Toen werd bedacht dat Sint Piter de broer van Sinterklaas was die naar Grouw trok om pakjes te brengen toen Sinterklaas het dorp vergeten was. Sint Piter heeft een witte mantel en rijdt op een zwart Fries paard en heeft maar één knecht: Aldemar. Zijn oude knecht (Pyt) is voor onbepaalde tijd op wereldreis gegaan, zo is verteld.


(Advertentie)

DEZE FLIPPINGPAGINA EN DE ESCAPEROOM ZIJN UITSLUITEND GESCHIKT VOOR LEERLINGEN UIT GROEP 6-7-8

Download de woordzoeker, kruiswoordpuzzel of andere puzzel van deze Flipping-pagina.
De afbeeldingen die je op deze Flipping-pagina ziet, kun je omdraaien door erop te klikken.
In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Bij een woordzoeker lees je een zin als je alle woorden hebt ingevuld.
Voor je juf of meester is er ook een antwoordblad 


De heilige Nicolaas werd in ± 270 na Chr. geboren in het plaatsje Patara en werd later de bisschop van Myra. Dat was toen de hoofdplaats van Lycië in het zuidwesten van Klein-Azië. Dat hoort nu bij Turkije, maar toen was het een Romeinse provincie van Griekenland. Nicolaas stierf ca. 335-337 in Myra.
Zijn botten liggen nu begraven in Bari (Italië) in de Sint-Nicolaas-basiliek.


In de jaren ‘50 van de vorige eeuw werd de grafkelder van Sint- Nicolaas in Bari gerestaureerd. Een professor mat alle beenderen en de resten van de schedel van de heilige Nicolaas nauwkeurig op. Met speciale computerprogramma’s en andere technieken konden de professor en een Britse beeldhouwster het gezicht namaken, en tonen hoe Nicolaas er waarschijnlijk uit heeft gezien.


Jan Schenkman bedacht in . . . . in zijn prentenboek een zwarte page als hulpje voor de Sint. Dat werd later Zwarte Piet. Door allerlei discussies in de media en kranten de laatste jaren, mocht hij geen Zwarte Piet meer heten, maar gewoon Piet. Ook de zwarte kleur (zie foto midden onder) is nu vaak verdwenen en zie je allerlei andere soorten pieten, zoals de roetveegpiet.


Het schoentje zetten is een traditie binnen het sinterklaasfeest waarbij kinderen
's avonds hun schoen zetten, vaak met wat lekkers voor het paard en een tekening voor de Sint. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers of een ander klein cadeau in hun schoen. Wist je dat al in 1427 schoenen in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht werden gezet?
Dat was voor de arme mensen.


Een pepernoot is een taai stukje banket dat naar anijs smaakt. Het wordt vooral in de sinterklaastijd gegeten.
Meestal worden de pepernoten gestrooid zodat kinderen ze kunnen zoeken.
Pepernoten worden gemaakt van roggebloem met honing en . . . .  en hebben een onregelmatige vorm.
De smaak en structuur kun je een beetje vergelijken met taaitaai.


Vroeger versierde een jongen een pop van speculaas met bijvoorbeeld glazuur en noten. Deze bracht hij naar een meisje waar hij verliefd op was. Zo'n pop werd vrijer genoemd. Als de pop door het meisje werd aangenomen, waren de gevoelens wederzijds.
Het liedje ‘Sinterklaas goed heiligman’ is eigenlijk ‘goed hijlickman’. Hijlick is een oud woord voor huwelijk.
Dus: ‘Sinterklaas, goed huwelijksman.’


Met oudere kinderen of volwassenen worden vaak  geen cadeautjes zoals op pakjesavond gegeven. Het cadeau in de vorm van een surprise wordt vergezeld van een sinterklaasgedicht. De surprise en het gedicht hebben in zo'n geval vaak betrekking op een interessante eigen-schap van de ontvanger. Vaak wordt door middel van lootjes trekken anoniem bepaald voor wie je een cadeautje moet kopen.


Sinterklaas wordt ook in andere landen gevierd. Zoals je kunt zien heeft hij andere helpers dan onze Piet in Nederland.
In Frankrijk heet zijn zwarte knecht Père Fouettard, vader geselaar. In Oostenrijk en Duitsland wordt Nikolaus vergezeld van Krampus, een monster met horens. Samiklaus  en Schmutzli vinden we in Zwitserland en Svaty Mikulas, met een engel en duivel als hulpjes, in Tsjechië.


(Advertentie)
(Advertentie)

Nicolaas deed tijdens zijn leven bijzondere dingen en werd daarom in het jaar 550 heilig verklaard. Bekend is het verhaal van een arme man met drie dochters. De man had geen bruidsschat voor zijn dochters, zodat ze niet zouden kunnen trouwen en een ellendig leven zouden hebben. Nicolaas gooide stiekem zakjes met geld door het raam, zodat de dochters toch konden trouwen.


De landelijke intocht van Sinterklaas en zijn pieten vindt elk jaar plaats op de eerste zaterdag na Sint-Maarten (tussen 12 en 18 november) en steeds in een andere stad in Nederland. Van 1952-1963 vond de intocht plaats in Amsterdam (en in 1960 in Rotterdam). Een enkele keer werd gekozen voor dezelfde stad, zoals Medemblik. Bijna elke gemeente in Nederland heeft ook een eigen Sinterklaasintocht.


Piet is in de loop van de jaren erg veranderd. In het begin was het nog een soort ‘boeman’, die kinderen aan het schrikken maakte, zwaaide met zijn roe en dreigde stoute kinderen mee te nemen in de zak naar Spanje. Tegenwoordig is het meer een goedlachse kindervriend en is het de gespecialiseerde roetveeg-helper van Sinterklaas, omdat de Sint het vaak heel druk heeft.


Van de geldbuidels, die door Nicolaas door een open raam werden gegooid, wordt later gezegd dat ze in de schoenen terechtkwamen die voor de haard stonden te drogen. Dit verhaal verklaart ook het strooigoed en het zetten van de schoen. Drie zakjes met goud staan symbool voor Sint-Nicolaas. Ook de munten van chocolade die kinderen vaak in hun schoen krijgen komen uit dit verhaal.


Kruidnoten zijn krokante halfronde brosse koekjes met speculaaskruiden die vaak worden gegeten voor en tijdens het sinterklaasfeest. Veel mensen noemen kruidnoten ook wel pepernoten, maar die zien er anders uit en smaken ook anders. Er zijn veel soorten kruidnoten te koop. Sommige hebben een omhulsel van bijvoorbeeld chocolade. Gewone kruidnoten zitten veel in strooigoed.


Een chocoladeletter is chocolade in de vorm van een letter. Het is een typisch Nederlandse lekkernij die rond Sinterklaas wordt gegeven. Men krijgt meestal de eerste letter van de voornaam. De letters hebben niet allemaal dezelfde oppervlakte, maar wel allemaal hetzelfde gewicht. Toch worden niet alle letters evenveel verkocht. Weet jij welke letter het meest wordt verkocht?


Het Sinterklaasjournaal is een verzonnen nieuwsrubriek over Sinterklaas en zijn reis naar Nederland en wordt sinds het begin in 2001 gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Elk jaar is er wel een ‘probleem’.
Met de boot, pieten, cadeautjes, enz. Natuurlijk wordt dat net op tijd opgelost!
In 2022 was er grote paniek onder kinderen, omdat de Pakjesboot gezonken was.


De kleding van Sinterklaas is dezelfde die een bisschop draagt tijdens de mis.
De tabberd heet ook wel soutane of toog en is eigenlijk altijd paars en wordt onder de albe gedragen. De albe wordt rond het middel vastgebonden met een soort koord, de singel. De staf is het symbool van de kerkelijke macht van een bisschop. De bisschopsring hoort bij begroeting gekust te worden.