Flipping Oud en Nieuw
 
(Advertentie)
(Advertentie)

Ga zelf op zoek naar de woorden die je moet invullen in de kruiswoordpuzzel.

 

Antwoordblad

Oudejaarsavond (wordt ook wel Silvester of silvesteravond genoemd, naar de heilige paus Silvester) wordt elk jaar gevierd op de laatste dag van het jaar, 31 december. Samen met nieuwjaarsdag heet het ‘Oud en Nieuw’. 1 januari is de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de christelijke kalender. Andere geloven vieren hun Nieuwjaarsdag op een andere datum.


Oudejaarsavond wordt vaak met familie en vrienden gevierd, waarbij oliebollen worden gegeten. De traditie van de oliebol (vroeger oliekoek) bestaat al lang. In de late middeleeuwen ontstond de traditie onder arme mensen om na de jaarwisse-ling langs de deuren te gaan, om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil voor de beste wensen kregen zij wat te eten. Vaak was dat een oliekoeck.


Sterretjes bestaan al jaren. Je ziet ze met Oud en Nieuw, maar ook op verjaardagen en bruiloften. In tegenstelling tot al het andere vuurwerk kun je sterretjes in je hand houden als ze branden, al worden ze dan ruim 1100 graden. Hoe dan ook, het feest spat er vanaf! Hoe lang een sterretje brandt hangt af van de lengte. Het is verstandig om een vuurwerkbril te dragen als je sterretjes afsteekt.


(Advertentie)

Er is een wettelijk verbod op vuurwerk in categorie 3, zoals knalvuurwerk (alle soorten rotjes), knalstrengen en vuur-pijlen. Strijkers, cobra’s, bommen en ander levensgevaarlijk vuurwerk (cat. 4) is altijd al illegaal vuurwerk geweest.
Als je nu gepakt wordt met vuurwerk uit cat. 3, of het illegale vuurwerk moet je naar bureau HALT en krijg je een taakstraf en/of een boete en een strafblad.


Veel mensen maken met het nieuwe jaar een lijstje met goede voornemens. Bijvoorbeeld: stoppen met roken, minder drinken, afvallen, meer sporten, liever zijn voor anderen, beter zorgen voor het milieu, enz.
Welke goede voornemens maak jij voor het nieuwe jaar?


Deze typische traditie uit Schotland vindt plaats op 1 januari van elk jaar.
Het brengt geluk, als de eerste persoon die na middernacht de deur van je huis binnenkomt een lange en donkere man is, en dat hij steenkool mee moet nemen, zandkoekjes, een munt, zout, brood en natuurlijk whisky.
Dit gebruik wordt ‘first footing’ genoemd en is al heel oud.


De Grieken hebben iets met uien.
Ze hangen deze boven de voordeur tijdens de jaarwisseling. Niet om Dracula-achtige monsters te verjagen… nee ze brengen geluk en voorspoed!
Voor een versterkt geluks-effect maken ouders hun kinderen op nieuwjaarsdag op een bizarre manier wakker: door met ’n ui op hun hoofd te tikken.


(Advertentie)

Download de woordzoeker, kruiswoordpuzzel of andere puzzel van deze Flipping-pagina.
De afbeeldingen die je op deze Flipping-pagina ziet, kun je omdraaien door erop te klikken.
In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Bij een woordzoeker lees je een zin als je alle woorden hebt ingevuld.
Voor je juf of meester is er ook een antwoordblad 


(Advertentie)

Om 0.00 uur van Nieuwjaarsdag wordt er overal op de wereld vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden. Vaak vinden er professionele vuurwerkshows plaats, maar ook gewone mensen steken vaak heel veel vuurwerk af. In Nederland is het verboden voor particulieren om vuurpijlen en knalvuurwerk af te steken. Illegaal vuurwerk is helemaal verboden!


Eind november, begin december zie je op heel veel plaatsen in Nederland een oliebollenkraam staan. Vaak staat er ook: ‘Oudhollandse gebakkraam’ of ‘Gebakkraam’, waar je oliebollen, rozijnenbollen, appelbeignets en andere lekkere dingen kunt kopen.
Exacte cijfers bestaan niet, maar naar schatting worden in Nederland ieder jaar zo'n 100 miljoen oliebollen gegeten.


Als je vuurwerk afsteekt, zoals bijvoorbeeld sterretjes, of erbij in de buurt staat als vuurwerk wordt afgestoken, is het altijd veiliger om een vuurwerkbril te dragen. Ze zijn er voor volwassenen, maar ook speciale vuurwerkbrillen voor kinderen. Ieder jaar raken met Oud en Nieuw tussen de 150 en 200 mensen gewond aan hun oog of ogen door vuurwerk. Sommigen worden zelfs blind.


Categorie 4 (F4) vuurwerk. Dit is zwaar vuurwerk dat veel gevaar oplevert en mag alleen gebruikt worden door gediplo-meerde mensen. Dit is het type vuurwerk dat in professionele vuurwerkshows gebruikt wordt zoals mortieren en professionele cakes. Dit soort vuurwerk mag niet in vuurwerkwinkels verkocht worden. Om categorie 4 vuurwerk te mogen afsteken moet je een speciale vergunning hebben.


De nieuwjaarsduik is een georganiseerde sprong in open water. Meestal op 1 januari. Het is een soort uitdaging om op een koude winterdag in het water te springen. Ook in andere landen doen ze dit, maar in Nederland gebeurt het op de meeste plaatsen en zijn er de meeste deelnemers. Een van de oudste nieuw-jaarsduiken vindt plaats in Canada. Daar doen ze het in Vancouver al vanaf 1920.


Bel je op nieuwjaarsdag in Turkije bij iemand aan? Bereid je voor op een lading zout als men opendoet. Niet omdat het buiten glad is, maar omdat het zout strooien vrede en geluk brengt voor het gezin, het bedrijf en in de liefde!


De datum van het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door de stand van de maan. Het Chinees Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Het nieuwjaarsfeest kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari plaatsvinden. Elk jaar staat in het teken van één van de 12 dieren van de Chinese dierenriem: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond, varken.


(Advertentie)
(Advertentie)

In 1843 werd de eerste commerciële kerst- en nieuwjaarskaart in Engeland gedrukt door Henry Cole. Vanaf ± 1950 gingen mensen echt meer kaarten versturen. Dat kwam omdat familie vaak verder weg woonde. Op de afbeelding zie je zo’n oude nieuwjaars-kaart. Tegenwoordig staat er op de kaarten die mensen met Kerstmis versturen ook al vaak ‘Gelukkig Nieuwjaar’ bij.


Veel mensen toasten op het nieuwe jaar met een glas champagne. Omdat champagne te duur is voor dagelijks gebruik, drinkt men deze drank vooral tijdens feesten en bijzondere gelegen-heden. Zoals oud en nieuw. Vaak worden ook andere mousserende (met bubbels) wijnen gebruikt, die wat goedkoper zijn. Voor kinderen is er een soort ‘kinder-champagne’: limonade met bubbeltjes.


Categorie 1 vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fopvuurwerk genoemd. Je moet hierbij denken aan kleine fontein-tjes, sterretjes, trekrotjes en knalerwtjes. Dit vuurwerk mag het hele jaar door worden afgestoken door personen vanaf 12 jaar. Je kunt er dus gebruik van maken bij een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een feest, maar je kunt het ook afsteken tijdens de jaarwisseling.


Vuurwerk is voor veel huisdieren reden tot paniek. Ze vinden dat het net lijkt op onweer. Instinctief weten ze dat dit gevaar met zich mee kan brengen. Hierdoor worden ze angstig.
Honden kunnen bijvoorbeeld gaan hijgen, blaffen, piepen, wegkruipen en trillen. Katten laten angstig gedrag minder goed zien. Voor heel veel dieren is de jaarwisseling een stressvolle periode.


In Spanje is er een hele leuke, grappige traditie. Iedereen krijgt een schaaltje met twaalf druiven. Op het moment dat de klok op de Puerta del Sol in Madrid 12 uur begint te slaan, worden er druiven gehapt. Eén druif per klokslag. Dat zijn dus twaalf druiven in twaalf seconden.
Lukt dat? Dan heb je gegarandeerd geluk in het nieuwe jaar!


Bij feestdagen hoort eten. Heel veel eten. Zo denken ze in Estland ook.
Tijdens Nieuwjaar eten ze zeven, negen of twaalf keer op een dag. Want dat zijn geluksgetallen. Hoe hoger het geluksgetal (dus hoe meer je eet), hoe hoger je geluk. Als je maar geen pijn in je buik krijgt!


Voor moslims begint het nieuwe jaar met Muharram. In de Islamitische kalender wordt het begin van een nieuwe maand berekend op de stand van de maan. Muharram begint dus elk jaar op een andere datum. Op de tiende dag van deze maand barst het feest los. Dan vindt Ashura plaats. Moslims gaan naar de moskee, kinderen krijgen cadeautjes en lekkernijen, ze bezoeken familie en er is vuurwerk.