Flipping Olympische Spelen
 
(Advertentie)
(Advertentie)

Ga zelf op zoek naar de woorden die je moet invullen in de quiz-woordzoeker.

 

Antwoordblad

We weten zeker dat de Olympische Spelen in 776 voor Christus gehouden zijn in de stad Olympia, in Griekenland. De oude Grieken vonden een gezond lichaam erg belangrijk. De beste atleten uit heel Griekenland kwamen naar Olympia om tegen elkaar te strijden. Ook eerden ze tijdens de Spelen Zeus, hun belangrijkste god. Volgens de oude Grieken leefden de goden op de berg Olympus.


De belangrijkste sporten bij de eerste Olympische Spelen waren de sporten van de vijfkamp: discuswerpen, speerwerpen, hardlopen, verspringen en worstelen. 

Later kwamen daar andere sporten bij, zoals het wagenrennen.


In 490 v.C. vochten de Grieken een oorlog uit met de Perzen in de kustvlakte van Marathon bij Athene. Na de overwinning van de Grieken liep een Atheense soldaat, zo gaat het verhaal, met zijn zware wapenuitrusting nog naar Athene, 42 km verderop. Toen hij aankwam, was de man zo vermoeid dat hij na het gelukkige nieuws te hebben gemeld prompt dood viel. Afstand nu: 42 km + 195 m


(Advertentie)

Meer dan 1600 jaar geleden, in 393 na Christus, stopten de oude Olympische Spelen. De Romeinen waren toen de baas in Griekenland en de Romeinse keizer Theodosius I schafte ze af, omdat hij vond dat het heidense spelen waren.


In 1896 had de Fransman Pierre de Coubertin een plan om de Olympische Spelen weer te gaan houden. Niet alleen in Griekenland, maar in alle landen.
Elke vier jaar mocht een ander land de Spelen organiseren. Sporters uit de hele wereld zouden tegen elkaar spelen.
Zo konden ze elkaar ook beter leren kennen. En als je elkaar beter kent en begrijpt, wil je misschien ook geen oorlog meer, meende hij.


De vlam van het olympisch vuur werd bedacht door de architect van het Olympisch Stadion in Amsterdam voor de Spelen in 1928. Bij het stadion kwam de hoge Marathontoren. Iedereen in Amsterdam kon overdag rook uit de toren zien opstijgen en ‘s avonds vuur. Tegenwoordig wordt het olympisch vuur altijd aangestoken door een bekende sporter, afkomstig uit het land waar de Spelen plaatsvinden.


Pierre de Coubertin zag niet zoveel in Olympische Winterspelen. Ook de landen waar toen al veel aan wintersport werd gedaan, Noorwegen en Zweden, probeerden heel lang te verhinderen dat die Winterspelen er zouden komen.
Ze dachten dat er dan minder aandacht voor hun spelen zou zijn. Pas vanaf 1924 waren er Olympische Winterspelen.
Ze vallen precies tussen twee Zomerspelen in.


(Advertentie)

Sinds 1972 is er tijdens de Spelen een speciale mascotte. Een mascotte staat symbool voor het land waar de Spelen gehouden worden. Elke Olympische Spelen heeft dus een eigen nieuwe mascotte. Soms zijn er meerdere mascottes tegelijk. Sinds er ook Winterspelen en Paralympische Spelen worden gehouden, zijn er ook een mascottes die daarbij horen.


Tijdens de Paralympische Spelen komen de beste sporters met een beperking van de hele wereld samen. Het is (sinds 1960) een van de grootste sportevenementen ter wereld! Het begon allemaal in 1948, net na de Tweede Wereldoorlog, toen dokter Ludwig Guttman zijn patiënten (gewonde soldaten) wilde laten sporten.
Hij organiseerde rolstoelwedstrijden met o.a. boogschieten.


(Advertentie)

Download de woordzoeker, kruiswoordpuzzel of andere puzzel van deze Flipping-pagina.
De afbeeldingen die je op deze Flipping-pagina ziet, kun je omdraaien door erop te klikken.
In de tekst kom je woorden tegen, die je ook kunt vinden in de puzzel die je gedownload hebt. Bij een woordzoeker lees je een zin als je alle woorden hebt ingevuld.
Voor je juf of meester is er ook een antwoordblad 


Bij het stadje Olympia kwamen de Grieken bij elkaar om offers te brengen aan hun goden. En ze kwamen daar ook bij elkaar om te sporten, de eerste Olympische Spelen. Voor de Grieken was sporten heel belangrijk. Dat sporten deden ze ook ter ere van de goden. Alleen Griekse mannen deden mee aan de spelen. De mannen sportten toen zonder kleren. Vrouwen mochten niet meedoen en niet kijken.


Op de derde dag van de oude Olympische Spelen waren er hardloopwedstrijden, worstelen, boksen en pankration.
Pankration betekent ‘alle krachten’.
Bij deze sport mocht bijna alles.
De sporters mochten elkaar alleen niet in de ogen steken of bijten.
Je had gewonnen als de tegenstander zijn vinger opstak naar de scheidsrechter.


Op de vijfde dag werden de winnaars gehuldigd en kregen een lauwerkrans van olijftakken. Winnaars werden in hun eigen stad of dorp als echte helden ontvangen. Ze kregen eeuwige glorie en roem, maar soms ook geld en gratis eten. Soms werd er zelfs een standbeeld van ze gemaakt.
Tegenwoordig krijgen de winnaars een gouden, zilveren of bronzen medaille.


1400 jaar na de afschaffing van de oude Olympische Spelen, werden de resten van het oude Olympia ontdekt. Dat was ongeveer 200 jaar geleden.
Er zijn o.a. resten van een tempel die gewijd was aan Hera, van de Zeustempel zijn alleen ruïnes over. Ook zijn er restanten van tribunes, de hardloopbaan en andere gebouwen. Ook zijn er diverse voorwerpen en beelden gevonden.


Pierre de Coubertin bedacht in 1914 de Olympische vlag. De vijf ringen laten zien dat de hele wereld met elkaar verbonden is. Alle atleten dus ook! De ringen zijn groen, geel, rood, zwart en blauw.
Die kleuren zijn gekozen, omdat ten minste een van deze kleuren in de vlaggen van alle landen zit. Zelfs over de achtergrond van de vlag is nagedacht.
De kleur wit staat namelijk voor vrede.


Wat je op de afbeelding ziet, gebeurde niet bij de oude Olympische Spelen. Tegenwoordig wordt de Olympische vlam in Olympia (Griekenland) ontstoken en wordt door allerlei atleten in estafettevorm naar de plaats vervoerd waar de Olympische Spelen van dat jaar worden gehouden. Bij de openings-ceremonie wordt de vlam ontstoken, en weer gedoofd bij de sluitingsceremonie.


De openings- en sluitingsceremonie zijn shows waarbij het organiserende land van alles uit de kast haalt om maar een zo mooi, groots, indrukwekkend voor de dag te komen. Het kost heel veel geld. 
Alle landen komen dan ook één voor één binnenlopen. Dat gaat op alfabet, maar Griekenland mag altijd als eerste en het gastland als laatste.


De Olympische (zomer) Spelen bestaan uit een groot aantal sporten (disciplines).

Een aantal van deze sporten worden ook gedaan tijdens de Paralympische Spelen (in het Engels Paralympics), die elke Olympische Spelen gehouden worden, na de ‘gewone’ Spelen.


(Advertentie)
(Advertentie)

De oude Olympische Spelen duurden 5 dagen.
Op de eerste dag van de oude Olympische Spelen was de openingsceremonie.
De deelnemers liepen in een optocht naar het beeld van Zeus en legden een eed af. Dat betekende dat de atleten beloofden zich aan de regels te houden.
Ook tegenwoordig leggen de sporters de Olympische eed af.


Aan het eind van de vierde dag was er een hardloopwedstrijd, waarbij de deelnemers een wapenuitrusting droegen, die bestond uit een helm, scheenbeschermers en een zwaar schild. 
Deze hardloopwedstrijd over 400 meter heette Hoplitodromos en was heel erg zwaar.


Door deze tunnel kwamen bij de oude Olympische Spelen de atleten het sportterrein op. Er is nu nog maar een klein stukje van de tunnel over.


Zo moet het terrein van de oude Olympische Spelen er ongeveer hebben uitgezien.

Wil je een grote afbeelding zien?
Kijk dan op de extra link hieronder dit plaatje.              


Zo zag het oude Olympia eruit.

Het olympisch motto is CITIUS ALTIUS FORTIUS. Dat is Latijn voor: SNELLER, HOGER, STERKER. 
Dat zijn de woorden die horen bij de Olympische Spelen. Als je iets graag wilt, dan moet je het beste uit jezelf naar boven halen. Probeer steeds sneller te zijn, hoger te springen en sterker te worden. Dat is niet alleen het motto voor de atleten, jij kan het ook!


Bij elke Olympische Spelen, de zomerspelen en de winterspelen, wordt er een speciaal logo gemaakt. 
Vroeger waren dat soms hele mooie kunstwerkjes, kijk maar naar de poster van Stockholm uit 1912.
Tegenwoordig is het allemaal een beetje ‘strakker’.


Net als de Zomerspelen bestaan de Winterspelen uit disciplines (sportonderdelen) voor gewone sporters en disciplines voor gehandicapte sporters, de Paralympische Spelen. 

In 2022 waren er 6 disciplines bij de Paralympische Spelen en 24 disciplines voor de niet-gehandicapte sporters.


Ireen Wüst is (tot nu toe) de beste Olympische sporter van Nederland.
Ze won in totaal 6x goud, 5x zilver en 2x brons. Sven Kramer staat op de tweede plaats, met 4x goud, 2x zilver en 3x brons. Maar we hebben ook Olympische andere schaatsers, shorttrackers, zwemmers, wielrenners, hockeyers, atleten, ruiters, roeiers, zeilers, baanwielrenners en judoka’s.